søndag den 2. maj 2010

Peder Madsens Gang - opsamling.

Peder Madsens Gang var en smal gade omgivet af høje huse. Gaden var cirka hundredeogtyve meter lang og tre-fire meter bred. Selvom der kun var sytten huse, boede der cirka syvhundrede mennesker hvilket gav hver beboer cirka to kvadratmeter at bo på.
Gaden var meget plaget af fattigdom, sygdom og prostitution
I og med at gaden var så smal, var luften i gaden stillestående. Der kom altså ikke frisk luft til. Cirka firs procent af beboerne var syge og to-trediedele af børnene døde inden for fire år. Sygdommen hærgede fordi der ingen kloakering var i denne gade. Dette gav anledning til gunstige forhold for bakteriesygdomme.
Beboerne var meget fattige. Derfor var Peder Madsens Gade også en kriminalitetsmagnet. Mange af mændene i gaden drak og dette førte til slåskampe. Desuden var der logerende, det vil sige at man betaler for at have husly.
I Peder Madsens Gang var der desuden syv bordeller. Derfor boede der omkring 30 prostituerede i Peder Madsens Gang. Dette var sådan set lovligt nok, så længe luderne var myndighedsregistreret. De skulle hvert eller hvert halve år undersøges for kønssygdomme. Men der var et problem med de prostituerede, fordi der også opholdte sig børnefamilier i Peder Madsens Gang. Samværet mellem børn og prostituerede gav dårlig indflydelse på børnene. Derfor blev bordellerne afskaffet. Desuden blev det ulovliggjort at have logerende prostituerede. Denne lov gjaldt kun Peder Madsens Gang til at starte med.
Da gaden ikke have nogen kloakering, var miljøet gunstigt for bakteriesygdomme som kolera og tyfus. Desuden blev affaldet bare smidt og med en fattig befolkning blev miljøet i Peder Madsens Gang en ond spiral som forstærkedes. Ingen sørgede for at fjerne affald og afføring og det hele blev til en stor mødding. Der lugtede grimt grundet den stillestående luft. Som vi ved, havde de lavere socialklasser i forvejen usunde levevaner, og dette var med til at forstærke spiralen.
Til sidst besluttede regeringen at gaden skulle rives ned. Grundlaget var at der i gaden var dårlige levekår og at gadens tilstand ødelagde de finere kvarteres image, som den lå op af.
Det blev dog til at kommunalstyrelsen foreslog en udvidelse af gaden på 12,5 km mod øst, der da lå en park som skulle forbedre gadens ry og udsigt. Problemet var ekspropriation blandt beboerne - de skulle afstå deres hus for projektet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar