mandag den 22. marts 2010

Historien bag Carlsberg

  • Centrale aspekter i Carlsbergs oprettelse.

Christian Jacobsens kamp for at blive brygger førte til oprettelsen af et af verdens største nuværende bryggerier, Carlsberg.

Det hele startede med Christians fødsel i 1773. Christian ville være brygger, men han kunne ikke flytte fra gården, hvorpå han boede, grundet stavnsbåndet. Stavnsbåndet gik ud på at mænd mellem en bestemt alder skulle blive på den går de var tilknyttet. Når de så var blevet ældre, kunne de flytte. I 1788 var stavnsbåndet for mænd blevet omlagt til kun at gælde 15-35 årige. Men da Christian på dette tidspunkt var 15 år, måtte han vente 12 år, til stavnsbåndets ophævelse i 1800, før han kunne flytte fra gården i Jylland til København.

Christian blev bryggerknægt på Kongens Bryggeri i 1801. Da han blev gift i 1810, stod han på bevillingen som avanceret bryggersvend. I 1811 fødes Jacob Christian Jacobsen, som skal videreføre Christians bryggeri. På Dåbsattesten står Christian nu som lejebrygger, da han driver et lejet bryggeri.

I 1826 køber Christian bryggergården i Brolæggerstrædet og etablerer sit eget bryghus. Desuden vælges han som en af 3 direktører for Kongens Bryghus.

Christian Jacobsen dør i 1835 og J. C. Jacobsen overtager herefter firmaet.

I årene op til grundlæggelsen af Carlsberg, rejser Jacob rundt i Tyskland for at lære om tyskernes bryggemetoder, som han fik øjnene op for da han smagte en tysk øl.

Jacob ansøger i 1846 om at rejse uden for København og oprette et bryggeri på Valby Bakke(bjerg). Her starter firmaet Carlsberg, som er opkaldt efter Jacobs søn Carl og Valby Bakke. Desuden køber Jacob en dampmaskine som sætter skub i ølbryggeriet og er herudover et symbol på industrialiseringen i Danmark. Carlsberg brygger deres første øl i 1847, hvilket er starten på et bryggeri, som i dag findes både globalt såvel som lokalt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar